Intervju NVP

”Diva är allt som Magnus inte är”

I sju år har Magnus haft en hemlighet för grannarna i radhusområdet. Men på årets kräftskiva blev det ändring. Då kom han ut som Diva Carola för hela grannskapet. 


 I en skir, rosa långklänning, mönstrade strumpbyxor och stark ögon-makeup öppnar Diva Carola dörren till radhuset i Orminge. Hon visar oss in i ett ombonat hem där kaffekanna och Rörstrands Mon Amie-muggar står framdukade på soffbordet. 

Diva Carola heter egentligen — eller också — Magnus. Han förklarar att han och Diva Carola är som två olika personer. 

– Diva är som en kvinnlig version av Magnus. Och hon är allt som Magnus inte är. Hon tar för sig mycket mer och det finns många saker hon gör som Magnus inte skulle utsätta sig för. Diva hamnar i obekväma situationer, är spontan, lite fräckare — och lite av en slarver. 

Diva Carolas kläder är sällan i ordning, hennes smink förvaras inte sällan i en plastpåse, förklarar Magnus som själv beskriver sig som ”jättepedantisk”. 


– Saker har till och med tappats bort när jag är Diva. Privat är jag väldigt ordningsam, säger Magnus, som till vardags jobbar som samordnare inom sjukvården.

Diva Carola föddes som en hyllning till just Carola. Magnus hade länge varit ett av Carolas stora fans och i början av 2000-talet gjorde Diva Carola sina första framträdanden. 


– I början mimade jag till hennes låtar. Det började lite som ett internskämt. Som eskalerade.

Internskämt eller ej, Magnus utvecklade artisteriet. I början var dock inte mottagandet vad han hade väntat sig. Han säger att han trodde att det skulle gå lättare, och att självförtroendet kanske var lite för högt. Dessutom var det i början alltid mycket alkohol i samband med showerna.


– Jag tog det inte riktigt seriöst och tänkte nog att det skulle vara lite som ett självspelande piano. Och att det inte gjorde något om jag var berusad. Men så blev det inte, och plötsligt satt jag där med fyra personer i publiken. 

Ibland blev han till och med illa bemött. Framför allt från ”den egna kretsen”. 

– Det var främst homokillar som inte gillade det jag gjorde. Vid ett tillfälle blev jag till och med nerkörd från scenen. Jag vet inte om det berodde på att jag vågade sticka ut hakan, eller att det var en annan tid då.


Det gjorde att Diva Carola under flera år fick stanna i kulisserna. 2016 gjorde hon dock comeback, men en egen show på en teater i centrala Stockholm. 


– Hyrt teatrar har jag gjort i alla fall tre gånger, och haft shower på olika teman. Jag har tagit lite inträde och gått plus minus noll. 

Men uppträdandena har inte bara varit i egen regi. Diva Carola har showat på både bibliotek och sjungit på regnbågsmässa i en kyrka. På årets upplaga av Stockholm Pride höll hon ett föredrag på temat ”Vem kan älska ett original?”.

– Jag vill med titeln visa att vi kan bli älskade precis som vi är och jag pratade en del om att jag inte alltid har gjort det så lätt för mig. Just innan insåg jag dock att ”original” är synonymt med stofil, säger Magnus och skrattar.  

I dag blandar Diva Carola egenskrivet material med kända låtar — vissa mer oväntade än andra. 

– Om jag väljer fritt blir det rocklåtar. Jag gillar det otippade i att dra av en AC/DC-låt. Många förväntar sig nog bara schlager från en sån som mig. 


Trots att Diva Carola har synts i många olika sammanhang har hon varit anonym på hemmaplan. Sedan Magnus och hans man flyttade in i radhusområdet i Orminge har Diva Carola fått hålla låg profil. Bara de närmaste i området har vetat. 

– Det är flera anledningar till det. Bland annat för att Diva ska stå för flärd och glädje och det är inte alltid Magnus gör det en måndag efter jobbet. Men främst är det för att det ses som väldigt förutsägbart när man är ett bögpar. Folk tänker nog gärna ”Klart att den ena är dragshowartist”. 


På områdets gemensamma kräftskiva förra lördagen blev det dock ändring. Då presenterade Diva sig för grannarna. NVP är på besök är det några dagar innan. Magnus är nervös men lovar att det kommer att bjudas på fart och fläkt, konfettibomb och -live-premiär för en ny egenskriven låt. 

– Den heter ”Skinnflöjt”, säger Magnus men försäkrar att den inte är vulgär för det. 

– Det är en powerballad och man kan nästan få känslan av att Diva inte fattar vad hon sjunger. 


Efter kräftskivan står det klart att även Diva Carola får plats i Svensson-idyllen. 

– Det gick jättebra. Hela kvällen kändes som en stor kärleksfest och jag fick mycket kramar och kärlek från grannarna som sa att jag var duktig och att det märktes att jag hållit på ett tag. Självklart var jag nervös innan men de gick över snabbt. Är mycket ödmjuk och tacksam över att bo i ett så öppet och fint område.


  • Anna-Karin Blom
Diva Carola/Magnus

Ålder: 36 år   
Bor: Radhus i Boo.
Familj: Make och katt. 
Gör: Dragshowartist.
Aktuell med: Släpper i höst singeln ”Skinnflöjt” på Spotify.